my sayang!

tinggalkan link disini lepas follow :)

Saturday, January 28, 2012

that moment i never forget!



niat untuk menulis blog 2,3hari yg lalu selalu terbatal di sebabkan connection failed!
asal aku nak tulis new entry,trus broadband kesyganku ni xde line..
alahai sayang..selalu buat hal ya..sabo jela.
ok,macam mana dengan korang?smoga sihat selalu.
 
okey,pertama kali,aku nak ucap tahniah buat pasangan pengantin baru,shahera dan suaminya
semoga mereka kekal bahagia sampai bebila hendaknya.insyallah..:)
minggu lepas aku telah menghadiri majlis perkhwinan mereka berdua setelah di jemput oleh beliau dan mak kpda bf aku sendiri.
actually,shahera ni merupakan mak sedara bf aku a.k.a kwan satu skolah aku dulu.
memang aku rasa sgt gementar masa mnghadiri mjlis tu (kalah aku yg nak nikah..hehe)
bukan apa,aku pergi tempat yg mana kuarga bf aku berkumpul.
aku tak berapa biasa lagi dengan kuarganya..sbb tu malu terlebeyh!hehe
by the way,mmg layanan keluarganya hari tu sgt best.dan dorang semua baik2!i like it!hehe
semoga ianya berkekalan mcm tu.insyallah.nnti ada jodoh kita jumpa lagi.
 
 
 
 
masa on the way ke rumah pngantin,nasib aku terserempak dengn kengkwan yang lain.kalo x mmg aku dan adik aku jela..segan kot..hehe..
lepas sesi berborak,makan tyme!heran bin ajaib hari tu,aku mkn skett je..wah!sebab xlalu ke hape ni?hehe
masa ngah makan tula,adik si dia datang..(mmg aku suka adik dia yg ni..peramah!satu kepala ngan aku la..hehe) dan borak ngan aku.kawan2 pun ada duk makan sekali.
tetiba aje kluar soalan cepumas dr mulut dia, "kak xnak kwen ke?kak bila nak kwen?"
erk dik,hampir tersedak kak!hehe.xpe2..cool2..aku pun jwab,bg orang lain dulu la.
hak7..see!jwapan aku x se cool gaya aku..apa yg kuar dr mulut aku lpas tu pun aku xtau..haha
mungkin lpas dr tu aku jwab xserupa bikin..apakan daya,aku pemalu!ceh!haha
"kak xnak ag?abang dah nak tu,selalu je cakap nak tunang"..hehe..aku tersengih jela..malu pun ada.
sebab kwan2 ade duk dengar perbualan kami,kami makan semeja..
bila teringat benda ni,aku masih lg tersengih sorang2..sporting kau dik!:)
 
 
 
 
aku suka baby!(apa kena mengena dengan entry kali ni?)
haaa,xde lah..mmg aku suka baby!dan baby tu adalah DAMIA!hai damia,dah lama uda nak jmpa mia ni..
last2 dapat jugak jumpa beliau that day!
mia ni comel,cute,baik,dan xmudah menangis.mmg bertambah2 lah aku suka dia.hari tu dapat dukung dia dan aku masih lg xpuas sebab kejap je aritu.
dan aku dengan muka xmalunya meminta dengan penuh harapan supaya bapak saudaranya membawanya ke rumahku..*berapa bnyak NYA yg aku tulis daa*
bapak saudaranya tu bf aku laa..hehe..aritu mmg aku main puas2 dengan mia...
errrk,cukup3!pasal mia aku nak buat entry lain sebab aku nak citer pasal dia banyak2 ni..hehe
 
 
 
sekian terima kasih!
 
^_^ 
 
 
 
 

Read more...

Wednesday, January 18, 2012

cara mengambil hati bakal mertua:)



dah agak lama aku xupdate blog ni...apa khabar korang semua?entry kali ni aku nak kongsikan macam mana cara nak ambik ati bakal mertua.senang atau susah?ia kadang-kadang bergantung pada sikap mertua dan menantu itu.kalau dapat mertua yang jenis garang,takut juga ya!:)..dan kalau dapat menantu yg xberapa btol pun susah juga.
selalunya,mertua vs menantu,menantu vs mertua.selalu ada saja perselisihan faham.contohnya kisah pelakon Rita Rudaini.kita bukan sesiapa mahu menilai siapa yg salah siapa yg betul.namu kita sebagai manusia,patut ambil sesuatu itu sebagai pengajaran.yg baik jadikan teladan,yg buruk jadikan sempadan.


ibu dan bapa mertua ibarat ibu dan bapa kita sendiri.dan taatnya kita pada mereka sperti taatnya kita kepada ibubapa sendiri.cara untuk mengambil ati mereka ada di bawah:

1.Sopan Santun
Ini merupakan hal yang paling penting. Kenali benar budaya keluarga pasangan. Pertama kali bertemu, jangan lupa untuk berpakaian sopan. Tak perlu terlihat kuno, asal rapi dan elegan. Tak ada salahnya untuk mencium tangan orang tuanya jika memang itu budaya yang berlaku dalam keluarga pasangan. Ucapkan 'Tolong', dan 'Terima kasih' di saat yang tepat. Bersikaplah ramah. Jangan terlalu tegang karena Anda justru akan nampak aneh.

2.Memuji
Pujian tulus akan menghangatkan suasana. Makanan yang disajikan, penampilan ibunya, atau permainan musik adik pasangan boleh jadi pujian. Namun ingat, lakukan dengan tulus, dan jangan berlebihan,nanti nampak over plak kan.

3.Bertanya
Bertanya merupakan tanda perhatian. Bertanya juga merupakan tanda bahwa Anda peduli dan ingin mengenal lebih jauh mengenai keluarga pasangan. Tak ada salahnya untuk mengajukan pertanyaan ringan tentang kegiatan pasangan Anda saat di rumah. Namun jangan terlalu mendalam, salah bertanya justru akan membuat Anda terlihat tidak sopan.

4.Tersenyum
Jangan lupa untuk tersenyum. Hal ini akan semakin memancarkan keramahan Anda. Tersenyumlah dengan tulus. Tunjukkan bahwa Anda menikmati kebersamaan bersama keluarga pasangan.

5.Membantu
Tunjukkan bahwa Anda adalah seseorang yang suka membantu. Ikut membereskan meja makan, menyajikan makanan dan minum, akan membuat calon ibu mertua Anda lebih menyukai anda.

6.Berterusan
Pertemuan pertama sudah dilakukan. Namun bukan berarti Anda menjadi tak peduli lagi dengan keluarga pasangan. Sesekali menelefon calon ibu mertua, atau mengajak adik perempuan pasangan untuk ke salon atau berbelanja bersama akan semakin mendekatkan diri Anda pada mereka. Anda juga memiliki kesempatan lebih untuk dikenal dan mengenal.

7.Ulangi Lagi
Jangan bosan untuk mengulang-ulang langkah-langkah di atas. Keluarga juga pasangan akan terkesan serta semakin menyanyangi Anda.


ni gambar bakal mertua saye..hehe..:)

Selamat mengambil hati bakal mertua ya.semoga anda mampu menjadi menantu yg di  sayangi mertua..insyallah..doakan saya juga..:))

Read more...

Tuesday, January 3, 2012

gudluck sayang~



ada sape2 belum tido?
of course!!mesti ramai yg belum tido..sbb skrg musim exam.
tengah stdy?hope dpat fokus!
to my love,all da best dear tuk exam n everything what u do in ur life!
saya akan sentiasa doakan kejyaan awk:))
study elok2,fokus,bnyakkn berdoa dan bertawakallah selepas selesai menjawab!
insyallah Allah akn bg awak kejyaan setimpal dengan usaha awk!


study molek2!!love u hubby!:-*

Read more...

Monday, January 2, 2012

hope dream come true!



apa khabar semua?
dah agak lama xhupdate this blog.
sebab busy dengan aktiviti len
tambah2 aku xde idea nak mnulis d musim2 ujan ni..:))

hari ni agak kepenatan sebab aku dh terjoin sekali tuk p anta adik aku ke skolah masing2.
wah,rasa sekejap saja cuti
kesian diorang sebab dah kena p skolah dan blaja!
tapi apa nak buat,dah mmg tanggungjawab kau adik2 as a student!
so,jalankan tngungjwab korang sbgai student iaitu BELAJAR!

pagi tadi g hantar adik aku tasya kat MRSM JELI.
tak jauh pun,3minit dah smpai.haha
tp dia punya la buat muka sedih kononnya rumah dgn skolah ibarat 30jam perjalanan!
wah,jgn sedih2 lagi!tahun ni form3 kan.so blaja lelok!
sebab nak 8a!xnak kurang!hehe..jd jgn main2!
Allah akn bg kejayaan kalau kita berusaha.insyallah.

lpas balik dr anta adik aku kat MRSM JELI,terus kami pegi anta adik aku yg laki ni plak ke SAINS MACHANG.
wlupun skolah mereka tak lah jauh sgt dr umah,tp sgt lth sbb brg2 dorg aku dgn emak yg tlg kemaskan..gggrrr!haha
oklah!mcm xpercaya je..dlu masa mula2 p anta dia kat sana,still form1..tp skrg dh form5!
okey,sbb kau dh form5,jadi,kami xnak lah sikit2 kan!
kau fham x apa sikit2 tu?
of kos la SPM nnti..sebab kami nak 10+/10a1
jadi kena blaja btol2 la..pegi oversea!bestnya kalu termakbul doa kami ini..:)

n last,i wish all the best for both of my loving brother n sister.
improve ur effort to get the success and make our dream come true!


apa yg pnting adalah niat..belajar lah kerana ALLAH
ps:umah ni sunyi plak tnpa korang!!haha

Read more...