my sayang!

tinggalkan link disini lepas follow :)

Friday, October 12, 2012

Girls day out~


lama sudah tak menulis di ruangan blog ni
dah usang sgt dh pun.
yoo,setelah sekian lama aku dan kawan aku xjumpa,akhirnya kami kembali berjumpa setelah beberapa tahun.yeah,dgn sue mgkin ada jumpa beberapa kali slpas SPM dlu,namun dgn tie,lpas ambik result SPM  dlu xberkesempatan pun kami nak jumpa~hurm~
 
set punya set date nak jumpa,akhirnya jumpalah kami bertiga
kat pkns shah alam jela jmpa pun..xkisah kat mana aslkan bertemu mata
tp sygnya dah lewat masa jumpa hari tu,so mmg sgt singkat lah masa pertemuan
itsokey.mugkin lain kalu ada lagi..:)
 

we are .....

 credit to:surida


satay time..:)

 

Read more...

Wednesday, July 18, 2012

ahlan wa sahlan ya ramadhan



lebih kurang dua hari lagi kita akan mnyambut Ramadhan
macam mana kwan2 smua?dah ready?
semoga ramadhan kali ini membwa penuh makna dan lbih baik dari tahun lpas..
insyallah..:)
 
ahlan wa sahlan ya Ramadhan~
 
 

Read more...

Monday, July 16, 2012

Finally~



alhamdulillah akhirnya mampu jugak aku menarik lafaz lega
lega hanya smntara sbb bru je abis examm
tapi debaran yang lain pulak mendatang sebab tnggu resultnya
apa2 pun berserah sepenuhnya kpda Allah sbb kita dah usaha.
insyallah akan ada rezeki dariNya nnti..amin..:)
 
lastly,selamat bercuti buat teman2 dan jumpa lagi d sem akan datang
hargailah cuti anda semua dengan aktiviti berfaedah dan luangkan masa dengan keluarga sementara masih berada di rumah~~
 
 

Read more...

Thursday, June 14, 2012

BERUSAHALAH~



HIDUP TAK SELALUNYA INDAH
IA JUGA BUKANNYA MUDAH
NAMUN,WAJIB UNTUK KITA REDAH
MENJALANKAN TANGGUNGJAWAB PADA ALLAH
 
*walau sukar,kita harus berusaha untuk mndapat yang terbaik
*walaupun gagal,ingatlah,bukan selamanya kita gagal
*jadi yang terbaik adalah,bertenang,berusaha dan bertawakallah..
dan yang paling penting,segalanya perlu disusuli dengan DOA
kerana ianya senjata org mukmin..
insyallah..ALLAH ALWAYS BY UR SIDE!
 
 
 

Read more...

Monday, May 28, 2012

usaha,pasti ada ganjaran..:')



apa khabar rakan2 smua?
dah lama saya xhupdate blog ni.
sangatlah busy dengan assgnment,test,kuiz dan presentation
assgment pulak,bnyak yang kena pegi site
jadi xsempat saya luangkan masa untuk mencoretkan sedikit rasa di ruangan ini
^-^
 
BELAJAR...
memang susah,tiada yang senang
memerlukan semngat yang jitu,kerajinan yang padu
maka,sy perlu dan wajib untuk ada dua perkara ini
untuk mencapai kejayaan yang di ingini
wahai kawan,sama2 lah kita,memberikan semngat dan saling berpesan agar kejayaan itu milik kita
 
semangat yang hilang,harus pulih,harus ada untuk menjadikan kita bersungguh2 dalam melakukan kerja
walaupun sesukar mana pun,kita pasti dapat tempuhi jua demi masa depan yang entahkan bagaimana,susah kah ataupun senangkah?
usaha ataupun kerajinan yang jitu,smoga ia berbaloi untk masa depan kita yang akan datang
ya!pasti berbaloi!kita mesti ingat 1perkara,jika kita berusaha akan daptlah gnjaran seiring dengan apa yang kita usahakan,kerana,ALLAH itu MAHA ADIL
apa yang kita usahakn,msti Dia akan memberi..:')
Alhamdulillah,Insyallah,Allahuakhbar
 
semoga kita sentiasa diberkati dalam apa jua perkara baik yang kita lakukan
marilah kita sama2 usaha untuk mendapat kejyaan
all da best!
 
 

Read more...

Wednesday, April 18, 2012

What shocked me?!


hello to everybody.
first at all,i want tell to all of u about my broken and very2 bad English
this entry is not a newspaper or English subject that need a good grammar
hope u feel free to read and correct my grammar mistake or comment my entry at comment space below.
yeah,i'm ready and can accept any comment to improve myself.tQ:)

my class for today is too packed!(i mean for every Tuesday)
because of class is too packed, i just can concentrate for a little.
so sad because its take a long time but only a little input i got.
for every Tuesday, its same with my loving friends!
they faced the same problem when all of them also blur and frail 
(its okay because i think, my others classmate faced the same problem because its normal as human!not enough energy if body and brain work straight without rest!)

because we want to release tension, we went to a famous restaurant
actually its not a restaurant but its known as "food center" for uitm shah alam students
they called is "GERAI FLAT"..err,sorry. i'm a bit confused! what so ever.
yeah,i went to this restaurant with my friend who had go before this
like before (at other restaurant) i like to order so many menu
 TOMYAM,TELUR DADAR,FRIED RICE,COLD MILO
my friends were shocked!
i just smile with a confident and said "aku memang selalu order mcm tu la"

we are talking while waiting to our order.its not take too long time
and our order "safely arrived" and placed on our table
"oh my Allah!" i was shocked when i see full plate of fried rice and full bowl of tomyam!!
its true!I WAS SHOCKED!!
my eyes opened big like i see a ghost!(err,please dont trust me:P)

this is my dinner for today and i think it can cover until tomorrow

and at night after i eat all of this,i think i feel a fever
oh my Allah!it's too long time i didn't eat in this quantity
ps: how to diet when i eat like a king eat!just eat like a poor man!okeyy?!:))

THE END~



Read more...

Friday, April 13, 2012

ragam aku~



hello anda semua apa khabar?
harap sentiasa sihat walaupun cuaca agak tidak menentu
area shah alam sekrg ni slalu je ujan petang
haaa,aku pun samee dah kena selsema!
 
dah lama dah aku xhupdate this blog sbb yela mungkin aku busy!
busy for what?oke2..
assignment satu hal,lpas tu,aktiviti yang berlambak perlu aku join satu hal
kat perak dulu,xdelah 'rajin' mcm ni aku join aktviti
tapi skarang rajin terlebeyhh sudehh 
terpaksa,bukan ape...heheh
 
nak kluar berjalan2 memang tak la kan.
mana sempat kot dengan keje dan aktiviti yang berlambak
haha,jadi stuent yang skema la aku lpas ni ya?
sume aktvti join,lpas aktvti balik ostel,lpas tu p kelas
alamak,baru aku sedar,betapa boringnya rutin hidup aku
tapi boleh je kan ubah untuk menambahkan keceriaan..hehe
 
esok mcm mana?aku rasa mcm nak kuar and drive je
haha,dulu penah skali aku pegang kete manual
boleh la jugak bwak sket2,tapi mmg seram sejuk la sbb tu mmg 1st time pegang kete,trus bawak!haha
so,esok aku nak try sentuh kete automtik plak
hurm,tak reti sebab tak belajar..of course la kan..hehe
 
macam best la plak kan.aku sebenarnya nak cube drive kete manual,tapi my frend xyakin untuk jadi mahaguru..hehe..so,otomatik pun jadilah
semoga esok selamat lah pape pun
okee lah,dah lwat ni.lame sudeh tak tdo lwat mcm ni.
sem dpan ade design,maka bermulalah kelewatan aku tdo..tak tido trus pun ade.huhu
nyte uols..lovee u..:)) 
 
 
ps:gambar ni xde kaitan dengan entry okke..:P
 
sekiann~ 

Read more...

Monday, March 26, 2012

Sihat dan Cantik dengan VCO& Pati Delima



apa khabar anda semua?hendaknya sihat2 selalu
bercakap mengenai kesihatan,teramat2 penting untuk kita menjaganya
mencegah sebarang penyakit adalah lebih baik daripada merawat
saya ingin berkongsi dengan anda semua mengenai dua produk yang saya sendiri amalkan
dan Alhamdulillah,ianya memberi kesan yang positif
 
1.Virgin Coconut Oil (VCO)
Apa itu VCO? 
VCO adalah virgin coconut oil atau minyak kelapa dara dalam bentuk soft gel .Kelebihan VCO atau minyak kelapa dara keluaran Catalyst ialah ianya menggunakan 100% bahan semulajadi yang sangat bagus diambil sebagai supplement tambahan untuk terutamanya untuk kulit.Ianya dapat mengurangkan masalah jerawat, kulit kering, tona kulit tak sekata,strechmark bagi wanita hamil. 
 


KEBAIKAN VCO

- Menghilangkan parut jerawat dan strechmark bagi wanita yang hamil.
- Kulit tidak mengalami sebarang masalah jerawat, berminyak, dan kering.
- Membantu mengurangkan berat badan dengan meningkatkan angka metabolik.
- Melembutkan kulit muka dan memberi perlindungan dari sinaran matahari.
- Meningkatkan tenaga dan daya tahan fizikal dan mental.
- Memperbaiki pencernaan dan penyerapan vitamin-vitamin
- Melindungi tubuh daripada kanser.
- Jerawat cepat susut
- Regular semula PMS anda
- Sistem penghadaman lebih baik
- Kesuburan
- Kurangkan rasa senggugut
- Batuk dan Selsema cepat hilang
- Mengurangkan tidur berdengkur 
 
 




 2. Pati Delima Gulshan
 
 Apakah Pati Delima?
Pati Delima Pekat Penuh Khasiat! 100% perahan buah delima tulen, mengandung khasiat semulajadi utk menjaga kesihatan tubuh badan secara menyeluruh dan berupaya merawat pelbagai jenis penyakit.. InsyaAllah.. 
 




 Antara khasiat delima yg dikenal pasti dan teruji ialah:

Untuk Ibu Mengandung:
* Menaikkan HB semasa mengandung.
 * Mengatasi masalah morning sickness dan rasa berat badan.
 * Menambah cantik dan gebu kulit anda dan baby anda, di samping membantu proses tumbesaran baby dalam kandungan.
 * Meningkatkan kecergasan tubuh badan semasa hamil.
 

Untuk Wanita dan Lelaki  (mengembalikan kehangatan malam pertama):
* Meningkatkan keupayaan libido (seksual).
* Mengetatkan rahim dan menyuburkan rahim.  
* Meningkatkan pelinciran semulajadi, menjadikan hubungan intim lebih selesa dan mesra.
 

Untuk Wanita
* Memperelok dan melancarkan perjalanan haid.
* Menyingkirkan lemak dan kolestrol berlebihan dan melangsingkan badan.
* Membakar kalori dgn cepat, meningkatkan tenaga dan memulih keletihan.
* Memelihara kadar keseimbangan hormon semasa haid (mengelak kesakitan senggugut).
* Menegangkan payudara, membentuk perut dan punggung yg lebih kemas.
* Mencuci darah kotor, mencantikkan kulit muka dan badan dari dalam.
 

Untuk Seisi Keluarga tak kira tua ataupun muda.
* Menurunkan tekanan darah tinggi / kolesterol tinggi.
* Mengeluarkan peluh / toksin.
* Melegakan sakit kepala.
* Menyihatkan fungsi jantung dan hati, melancarkan kerja2 mengepam darah utk keperluan sel2 badan.
* Menguatkan daya tahan tubuh utk melawan serangan penyakit.
* Melancarkan peredaran darah.
* Mengeluarkan angin dan asid dalam badan (mencegah penyakit gastrik dan kanser usus).
* Melancarkan proses penghadaman makanan, membersih usus dan mengeluarkan keracunan badan.
* Membakar kalori dgn cepat, meningkatkan tenaga dan memulih keletihan.
* Membuang asid urik dlm sendi utk meredakan penyakit gout.
* Menurunkan paras glukosa dlm darah, membantu pesakit kencing manis.
* Sesuai dijadikan sebagai ubat batuk kerana ia menghapuskan kahak, meredakan penyakit batuk.
* Mencegah berlakunya serangan angin ahmar bagi golongan warga tua
* Membantu mencerdaskan minda dan daya ingatan kanak-kanak dan pelajar sekolah.
 

*saya,keluarga dan kawan2 sudah menggunakannya..anda bila lagi?
sesiapa yang berminat boleh pm sy di my FACEBOOK ataupun untuk mengetahui maklumat lanjut,sila ke PAGE saya..:))
kita boleh berurusan disana.tQ:) 

Read more...

Monday, March 12, 2012

Seharian Perjalanan~


hai semua,apa khabar?bagi yang study,hope korang dapat fokuss.
termasuklah aku,kena belajar bersungguh2 okeh.insyallah.
adik-adik yang mengambil peperiksaan besar tahun ini,belajar lelok ya?
all da best!!:)
 
okeyy,topic aku hari ni bukan tuk wish tu sume je
saje boring2 nak share cter pasal aku kuar dengan mr.boyfie
haha.lucu pulak rasanya 
sebab sbelum ni kami bercinta jarak jauh.
dan mgkin kami telah di beri peluang untuk mnghadapi zaman belajar bersama2 di shah alam ni
 
mula2 kami ke seksyen 2 untuk makan2 aje..mr.boyfie promote kat aku ABC kat sana
tapi memang perut dah tak larat nak masuk makanan sebab dah habiskan nasi dan 1cup besar milo aisss
kenyang sangat dan tetiba terpikir,nak ke mana pulak lpas ni?
ok,kami ke PKNS
kat sana xde barang sangat,jadi kami ke mall lain yang berdekatan iaitu PLAZA ALAM CENTRAL n SACC
round punya round,ade jugak lah grab satu dua benda
dan mr.boyfie belikan aku handbag
tadaaaa~hehe
 
 
 dia yang pilihkan jugak
ok tak taste laki ni?aku on je~layan~hehe
 
agak lama kami meround mall2 tersebut smpai kaki pun dah lenguh
mr.boyfie laa ni yang ambik mase lamee beli brg2 laptop die..hek8..:p
kalah saya yang pompuan ni kalo dia dh jumpa kedai laptop..hek8
mr.boyfie sila jgn marah..haha
 
lpas penat seharian berjalan di mall,kami pun singgah makan satay kajang di kompleks PKNS
tq buat mr.boyfie sebab belanja makann satay kajang yang sgt bestt tuh
tapi xbuleh nak habiskan sebab dah kenyang dan agak muak actually..hehe 
 
alhamdulillah..kenyang sudahh..hehe

okla..sudah pnat seharian hari ni berjalan
skrang masa untuk tidur! esok kelas!
gudnyte uoll..lovee u..:)
luve u jugak mr.boyfie!:-*

sekian~^.^ 
 
 

Read more...

Saturday, March 10, 2012

Sesaat menghabiskan voucher buku~


31march last sah voucher buku 1Malaysia kan?
haa,tadi aku terjah JJ tuk tebus voucher tu dgn peralatan tulis.
nak beli buku,mmg xde la kat MPH or POPULAR tu.
buku memang banyak,tap bukan yang aku nak la.
kena cari kat tempat lain la jwabnya
okeyy,lain kali boleh survey tmpat lain pulak..:)
masih ada masa untuk menebus lagi 3keping voucher tersebut!:)
 
 
 
alang2 dah kat sana,sempat jugak aku grab spasang kasut
sportshoes gtuu..nak buat p kelas jep..sesuai ke tak sesuai tu,belakang kira..
asalkan kaki ku slesa pabila memijak bumi..cewwah!
itu yang penting!keselesaan kaki!:)
sebab banyak sgt bukit aku kena daki bila kat sini 
dah macam bersenam pulak.bagus jugak kalo pk..:)
 



 lepas merewang sana sini dalam JJ tibe mase makan!
aku pilih sizzling chiken mushroom mee dan tea ais sbgai dinner aku 
agak sedap!tapi aku xmampu habiskan sebab terlalu banyak
sejak datang sini,perut aku dah di ajar untuk makan sedikit dan ikut keperluan shaja
bagus jugak perut aku boleh di ajar2 ya?hehe 
alhamdulillah sudah kenyang
lpas tu,terus pulang ke kolej..:)
 



ps:comel tak slipper yang kak aku belikan?pinkk gituuu..hehe..thanks..:)



 
 
 
sekian~ 
 

Read more...

Friday, March 9, 2012

jalan-jalan cuci mata


hello dan salam sejahtera.
selamat hari jumaat,semoga kita semua dipermudahkan segala urusan.insyallah
hari ni aku xde kelas.dh sminggu aku dan kengkawan follow jadual klas A
tetiba kami yg part3 yang dah ada background BS smuanya kna masuk klas B
yang xsyoknya klas B berbanding klas A adalah,hari cutinya xsama.
klas A cutinya hari jumaat,manakala klas B cutinya hari rabu
kami dengan paksa relanya masuk klas B
cuti hari rabu pun rabulah..asl ada cuti.
jadi kelas aku just 4days a week.jadual B itu nanti akan mula berkuatkuasa minggu dapan
 
ok,alang2 kami tidak ada klas hari ini(follow jdual klas A for this week) kami ke DC
DC stand for Dataran Cendikia
kami saja jenjalan dan meround kat citu
makanan dan barang2 yang lain murah kat citu.
DC rupanya mcm pasar gtu.ada jualan pelbgai selain kiosk jualan mkanan
ada juga barangan seperti beg,kasut,tudung,pkaian,dan brg2 laptop
 
 
 
sambil2 cuci mata after makan,sempat jugak aku grab beberapa barang yang suke
alamak,apa je?haa,slendang dan cooler laptop je.giler murah
sebab tu aku beli.bahaya!
sebab murah tu lah jadi nak beli.aku yang jimat ni pun boleh tergodai..mak aih!
money flows like water!ok..jadi nasihat aku untuk diri sendri,jgn taksub sgt.tolong ingat dunia
tp okla bebarang kat situ td.berbaloi sbab murah.kat 2kali gnda murah dr tmpat lain
so,kalu xbeli,rugi lah ya?
 
esok plannya mahu keluar.nak habiskan voucher buku!
yeay!suke3..tapi nak beli apa?memang kena listkan awl2 la ni.
supaya beli barang2 yang memberi manfaat..hehe.. 
okla.dah panjang bebenor entry aku pasal hari ni.
have a good day u all!!tara~~
 
sekian! 

Read more...

Thursday, March 8, 2012

first week as a bachelor student at shah alam


hai semua,apa khabar?smoga sihat2 smua.
dah lama aku xhupdate this blog..bukan apa,ni adalah mnggu pertama aku jadi student degree shah alam
bnyak urusan dan benda yg perlu aku setelkan.dan alhamdulillah dah ada yang dh slesai.
do step by step n follow the flow.insyallah akan slesai semua nnti.
 
so far,this first week,ade lecturer yang dah stat mengajar.dan dah ada assignment!
wah,shah alam,so strict,so serious n so scary!memang kena kuat 3kali gnda dr dulu la.
kalau dulu,nothing  impossible but now,impossible is possible..insyallah kan? 
kalau kita usaha,pasti buleyh:)org lain bukeh,kita pun mesti buleh!
 
ok,about transportation.
dulu before msuk,mcm2 aku pk,mcm mana nak p kelas,mcm mne nak survive n so on.
tapi bila dh smpai sini,bg aku,ia agak snang sebab bas menjadi pngkutan awm yg utama kat sini
memudahkan student mcm aku ni bergrak dr satu tmpat ke stau tmpat. 
nak pegi kelas pun senang.wlupun fakulti aku kat FSPU,tp kebnyakan klas aku kat menara SAAS
dengan adanya bas uitm,rapid KL dan beberape pngkutan lain,memudahkan aku n kwn2 ke menara SAAS
slesai sudah mslah..:)
 
 
ni fakulti aku
 
tapi
 
 

kelas aku banyak kat sini
 
jadi,mmg banyak kali jugak la aku perlu pnjat bukit yang sgt tinggi tuu..
 
UiTM di hatiku..:))
 
sekian~ 

Read more...

Thursday, February 16, 2012

kelebihan seorang ISTERI..:)


Untuk isteri2 tersayang diluar sana
Jum kita tgok betapa besar ganjaran Allah kepada kita,wanita yang bergelar isteri
syaratnya hanya perlu TAAT..:)) 


1) “Sekali suami minum air yang disediakan oleh isterinya adalah lebih baik dari berpuasa setahun”. 
 
2) “Makanan yang disediakan oleh isteri kepada suaminya lebih baik dari isteri itu mengerjakan haji dan umrah” 
 
3) “Mandi junub si isteri disebabkan jimak oleh suaminya lebih baik baginya daripada mengorbankan 1,000 ekor kambing sebagai sedekah kepada... fakir miskin”. 
 
4) “Apabila isteri hamil ia dicatitkan sebagai seorang syahid dan khidmat kepada suaminya sebagai jihad”. 
 
5) “Pemeliharaan yang baik terhadap anak-anak adalah menjadi benteng neraka, pandangan yang baik dan harmonis terhadap suami adalah menjadi tasbih (zikir)”. 
 
6) “Tidak akan putus ganjaran dari Allah kepada seorang isteri yang siang dan malamnya menggembirakan suaminya”.
 7) “Apabila meninggal dunia seorang dan suaminya redha, nescaya ia dimasukkan ke dalam syurga”. (Hadis
 Riwayat Tarmizi) 
 
8) “Seseorang wanita apabila ia mengerjakan sembahyang yng difardhukan ke atasnya, berpuasa pada bulan Ramadhan, menjaga kehormatan dirinya dan taat kepada suaminya maka berhaklah ia masuk syurga dari mana-mana pintu yang ia suka”. Dan ingatlah wahai wanita, semua itu terangkum di dalam suatu perkataan iaitu "TAAT"...
 
 
 
 
bila baca smua ni,pasti ramai yang teringin untuk menjadi isteri secepat mungkin..
betapa besar ganjaran yang kita terima di atas ketaatan terhadap suami..
insyallah..semoga kita tergolong dalam golongan isteri yang taat..:)  
^_^
sekian 

Read more...

Monday, February 13, 2012

BERSYUKURLAH

 
sebagai hambaNya yang sentiasa lemah
yang tiada kudrat untuk melakukan sesuatu tanpa keizinan dan pertolongan dariNya
kita wajib bersyukur dengan segala pemberian ataupun khabar gembira yang kita terima
namun sudah lumrah manusia,MUDAH LUPA untuk bersyukur selepas diri merasa bahagia
nauzubillah
semoga kita tidak tergolong dalam golongan itu.insyallah
 



ratap tangis memohon dengan bersunguh2 hanya wujud sebelum mendapatkan sesuatu yang di ingini
namun,setelah Allah bagi apa yang kita hajati,kita tanpa rasa bersalah melupakanNya yang MAHA ESA
patutkah?
berat sangat kah untuk kita mngucapkan syukur dengan kurniaanNya?
tidak susah..
"Alhamdulillah"
dan sujud syukur adalah cara mudah untuk kita mngucapkan syukur selain merasa riak dan takbur diatas kurniaan yang di beri.
 
ayuhlah kawan2,kita bersama2 berubah demi menggapai kejayaan dan kebahagiaan dunia akhirat
walaupun perubahan kecil yang kita cuba lakukan,namun apa yang penting adalah usaha untuk menuju kejayaan abadi.
semoga hari ini lebih baik daripada kelmarin dan esok lebih di sinari mentari berbanding hari ini..:)
insyallah.
 
^_^
sekian, wassalam.. 

Read more...

Sunday, February 12, 2012

valentine's day HARAM


apakah valentine's day?
valentine's day adalah hari berkasih sayang yang mana disambut dipelusuk negara dan terus merebak di Malaysia yang mana kebanyakan penduduknya adalah ISLAM 
seperti yang kita tahu,valentine's day adalah haram disambut kerana sejarahnya sgt bertentangan dengan ISLAM
 
 
 
 Sejarah Valentine
Valentine sebenarnya adalah seorang martyr (dalam Islam disebut ‘Syuhada’) yang kerana kesalahan dan bersifat ‘dermawan’ maka dia diberi gelaran Saint. Pada tanggal 14 Februari 270 M, St. Valentine dibunuh karena pertentangannya (pertelingkahan) dengan penguasa Romawi pada waktu itu iaitu Raja Claudius II (268 – 270 M). Untuk mengagungkan St. Valentine yang dianggap sebagai simbol ketabahan, keberanian dan kepasrahan dalam menghadapi cubaan hidup, maka para pengikutnya memperingati kematian St. Valentine sebagai ‘upacara keagamaan’.
Tetapi sejak abad 16 M, ‘upacara keagamaan’ tersebut mulai beransur-ansur hilang dan berubah menjadi ‘perayaan bukan keagamaan’. Hari Valentine kemudian dihubungkan dengan pesta jamuan kasih sayang bangsa Romawi kuno yang disebut “Supercalis” yang jatuh pada tanggal 15 Februari.
Setelah orang-orang Romawi itu masuk agama Nasrani (Kristian), pesta ‘supercalis’ kemudian dikaitkan dengan upacara kematian St. Valentine. Penerimaan upacara kematian St. Valentine sebagai ‘hari kasih sayang’ juga dikaitkan dengan kepercayaan orang Eropah bahwa waktu ‘kasih sayang’ itu mulai bersemi ‘bagai burung jantan dan betina’ pada tanggal 14 Februari.
Dalam bahasa Perancis Normandia, pada abad pertengahan terdapat kata “Galentine” yang bererti ‘galant atau cinta’. Persamaan bunyi antara galentine dan valentine menyebabkan orang berfikir bahawa sebaiknya para pemuda dalam mencari pasangan hidupnya pada tanggal 14 Februari.
Secara kesimpulannya Valentine Day ini lebih bercorak kepercayaan atau animisme belaka yang berusaha merosak akidah umat Islam dan pada masa yang sama memperkenalkan gaya hidup barat dengan bertopengkan percintaan, perjodohan dan kasih sayang.



 Pandangan Islam
Sebagai seorang muslim tanyakanlah pada diri kita sendiri, apakah kita akan mencontohi begitu saja sesuatu yang jelas bukan bersumber dari Islam?

Mari kita renungkan Hadis Rasulullah s.a.w:
“Barang siapa yang meniru atau mengikuti suatu kaum (agama) maka dia termasuk kaum (agama) itu”.


Firman Allah s.w.t. dalam Surah Al-Imran ayat 85 :
“Barangsiapa yang mencari agama selain agama Islam, maka sekali-sekali tidaklah diterima (agama itu) daripadanya, dan dia di akhirat termasuk orang-orang yang rugi”.


 jadi sebagai umat ISLAM jgn lah kita menyambut valentine's day ini
bukankah lebih elok kita berkasih sayang setiap hari dan bukannya hanya sekali setiap tahun.
jadikan valentine's day ini tidak wujud dan jadikan hari BERKASIH SAYANG SUAMI ISTERI setiap hari.
berkasih sayang antara suami isteri setiap hari,pahala pun dapat..kan?bgusss..hehe
^_^
sekian 
 
 

Read more...

Saturday, February 11, 2012

No More Lies! (wordless Saturday)



for everyone in love and for someone special in my heart
LOVE is not something that u can play with
please appreciate who love u very much 
because after u let them go,u will never get them back! 
 



LOYALTY is an important thing in LOVE
so 
"NO MORE LIES" 
for a good relationship..:)
love u forever and tQ for everuthings
^_^ 

Read more...

Friday, February 10, 2012

DAMIA Sayang Part2



bersambungan entry DAMIA Sayang Part1 aku nak sambung lagi cter pasal budak comell yang aku suka ni.
macam yang di maklumkan dalam entry tersebut,dia adalah ank saudara bf aku.
anak saudara bf aku,anak saudara aku gak,family bf aku,family aku gak..baru lah betol caranya kan?hehe
insyallah kalo ada jodoh xakan kemana..:)
jum doakan kebahgiaan kami ya?agar kamu juga berbahagia nnti..insyallah
 
aku ibarat jatuh cinta pandang pertama bila tngok gambar damia..*wah,mcm cintan plak..hehe
aku makin suka kat mia sbab masa aku jaga dia pun,mmg dia baby yg baik..xnangis,xsuke buat prngai..bila nak susu pun dia blh lg mnta elok2 dgn cara tunjuk botol susu dia..*dia msh blm dapat berckp
mmg aku sukee dan syg damia lah!hehe..apatah mase bergrau,die ktawa trut mnggelikan hati aku..hehe
kuat jugak die tersenyum..makin geram aku kat dia..hehe
tak sabar nak tunggu dia bercakap plak..hehe
 
dan yang paling bestnya,dia selalu mai dekat ngan aku.mcm dia knal2 rapat je ngan aku.
slalu je duduk atas riba aku,minta aku yg dukung,dan selalu landing atas riba aku..hehe..mmg cute lahh mia 
kadang2 bila best je aku dukung,aku nak bg kat pak sdara dia pun dia xnak..wahh,caya lah...hehe
kalah pak sdara dia ngan aku..*encik bf sila jgn marah..:P
 
alaaaa,yang xsyoknya,mia tidoo lamee kat sini tadi..xsempat nak main dgan dia..dia bgn tu,trus aku mndikan dia dan buatkan susu..hehe..lpas siap pkaikan pkaian tu,n main2 kjap,dia pun balik..sob..sob...terkilan sbb tak dpat main lama dengan mia rini..hehe..xpe..bf aku cakp.mggu depan pulak..haha..sian kat kaklong,adik dia ni pandai2 je janji mcm damia tuh dah anak dia sndiri dah..hehe.
sempaat jugak aku snap gambar mia tadi..:))
 +
+
+
 



+
+
+
+
 
 

nanti jumpa lagi ya mia:)
hehe
 
^.^
sekian 

Read more...

Monday, February 6, 2012

Debaran 02/02/2012~


seminggu sebelum tiba hari itu,kawan2 sudah sibuk bertanya itu dan ini.
berkongsi debaran di dalam jiwa bersama sebuah harapan
hatiku berdebar namun aku cuba untuk melupakan sementara hal itu.
hari semakin hampir,kawan2ku msg dan bertanyakan mngenai hari berkenaan
mereka meluahkan rasa seram dan debaran untuk menghadapi hari itu.
dan aku sudah pastinya turut berdebar.namun demi menenangkan kawan2 ku,aku memujuk hatiku sendri agar aku kuat untuk berhadapan dengan debaran tu.dengan itu boleh la aku turut menenangkan mereka dari kerisauan sebuah penantian..:)
 
esok merupakan hari yang kami semua nantikan
02/02/2012
hari apa tu?bukan ari pertunangan or kwen pun
just keputusan permohonan degree je..kiki..:P 
malam sebelumnya agak terasa debarannya.tapi aku still ckp kat diri sendiri "mlm ni tdo lena dulu,esok bgn awal dan redha lah dengan apa yang berlaku"
pagi2 lagi aku bgun dan mnunggu waktu pejabat
pukul 8 pagi waktu pejabat,namun aku cek masih belum keluar keputusannya. 
 +
+
+
+
setiap masa,saat,detik aku cek keputusannya.namun tetap tak boleh.
bila tengahari menjelang,aku fedup dan terus p makan.
tetiba my sis call my mom yang tengah duk kat luar.
ada la jugak aku dengar perbualan mereka dan mnyebut SHAH ALAM!
oh my ALLAH!kptusan degree aku kah?aku dah syak sbb my sis is UITM staff.
she can check about all thing early than others!dlm sistem masih blum bukak sbb announce pukul 5petang pulak keputusan dibuka.*msti orang lain fedup that day sebab dari pagi mencuba tp tetiba pukul 5 plak keputusan dibuka.aku antara yang beruntung sbb tahu awl!ngeee..
 
kepala berpusing sekejap sebab kalau dapat pun bajet Perak je.tmpat diploma aku dulu
jauh lari target dapat SHAH ALAM TERUS!
mmg kena 3kali ganda bekerja keras compare to diploma dulu lah!insyallah!:)
dalam masa yang sama masa tahu result tu,ada jugak aku terkejut,namun tetap bersyukur ke hadrat Ilahi
segalanya telah pun di tentukan..:)
kena buat azam baru dan kena fokus stdy!betolkan niat kerana Allah.
 
petang tu aku pun check sendiri..
Alhamdulillah
^.^
 
 
 sekian..
 
 
 
 
 

Read more...

Friday, February 3, 2012

Qaseh Qaisara~


20Januari 2012
lahirlah puteri sulung sahabatku ::Puan Nurul Shahera Idris::
dari pagi sehingga malam berperang dengan kesakitan itu untuk melahirkan
akhirnya nafas di tarik lega apabila segalanya selesai.
alhamdulillah.keluarlah seorang bayi perempuan yg sangat comel!
Qaseh Qaisara nama diberi.
semoga menjadi penyejuk mata dan hati ibubapa mu bila dewasa nnti.insyallah
 
saat sahabatku di izinkan pulang kerumah,aku masih blm di izinkan Nya untuk terus melawat
ada sedikit keuzuran yang menghalang..maaf ya sera terlambat..hehe
dan peluang untuk melawat itu datangnya hari ini..:)
Qaseh Qaisara masih lmbut/lembik untuk ku pegang
tapi sempat juga aku meribanya tadi sebab kwn aku ltakkn atas ribaku
terus aku panik sebab mmg aku takut untuk pgang baby yg masih baru..maklumlah,xbiasa lagi
namun aku pegang tak lama sebab Qaseh menangis..hehe..*dia ckp org ni xpndai riaba aku ni..hehe
 
tadi lama juga aku borak dengan sahabatku itu.agak lama kami tidak berjumpa
jadi banyak jugak cerita yg hndak di kongsi..:)
sempat aku snap gambar beliau dgn baby gurl nya itu.
soo sweet!:)jum layaann~
 
+
+
+
 
 
lenanya Qaseh Qaisara tdo dalam dakapan ibunya..:)
 
+
+
+
+
 
semoga mnjadi insan yg berjaya dunia akhrat:)
 
+
+
+
+
 
Qaseh Qaisara:)
 
okeey,sekian sudah kisah Qaseh Qaisara:)
nanti bila ada peluang lagi,"aunty" tulis entry pasal Qaseh lagi..hehe
 
^.^ 
 
 
 

Read more...