my sayang!

tinggalkan link disini lepas follow :)

Sunday, October 30, 2011

apa yang perlu kita lakukan sebelum mnyesal?

assalamualaikum tuk semua pembaca dan juga blogger..
agak pnjang tajuk entry kali ni..
macam nak buat huraian terus kat ctu je..hehe
ok,pada petang yg sgt sejuk ni (sbb ujan) aku nak kongsi bebrapa perkara yg kita 
perlu dan patut lakukan sbelum kita terlambat:)



1.berbaktilah kepada kedua ibu bapa 

ok,ni adalah perkara penting yg mmg kita patut lakukan.jadilah anak yg baik serta sntiasa berbakti kepada kedua ibu bapa kita sebelum mereka pergi mninggalkan kita buat selama2nya. ok,fine,wlupun kita belum bkerja dan masih belajar,kita juga sudah blh mula berbakti dgn cara mringan kan beban mereka sperti mmbantu membuat kerja rumah dan sebgainya.tolong mereka dengan mnggunakan kemampuan yg kita ada.apatah lagi bila kita yg sudah bkerja,bnyak cara utk kita berbakti kpd mereka.jgn pula kita mnyesal hanya apabila stelah kita kehilngan mereka!



2.belajar bersungguh2 sementara masih bergelar student

bila bergelar student,kita stress,kita tnsion tp itu lah masa yg terbaik utk kita berusaha mencapai kejayaan.sebabnya apabila kita berjaya dlm pelajran,maka di alam pekrjaan akan mnjadi snang utk kita..ini sgt sesuai dgn pepatah "bersusah dahulu,bersenang kmudian"..menjadi pelajar yg cmerlang akan membantu kita utk mndapat pkerjaan yg bagus dan di hormati org ramai..




3.jangan sia2kan org yg mnyayangi kita

point ini memberi mksd yg luas.org yg mnyayangi kita mgkin adalah ibu bapa,kluarga,sahabat dan juga kekasih.tetapi apabila dikaitkan dengan "mensia-siakan" ia hanya akn membabitkan antara kita dan sahabat,dan juga antara kita dengan kekasih.ini krna antara kita dan kluarga,tidak akn berpisah terus krna 'air dicncang xakan putus'..jgn kita sia2kan kasih syg yg d berikan mereka kpda kita,sebaliknya hrgai lah mereka sebelum kita kehilngan mereka.



cukup dulu lah 3point aku bg..nnti lain masa aku smbung lagi..
pesanan aku,hargailah org dan masa yg kamu ada..
krna sekiranya kita kehlngn kedua2 bnda ini,kita tidak akn dapat gantinya lagi
sekian 
 thanks for reading!
^_^

Read more...

Saturday, October 29, 2011

semoga Allah merahmati ayah~~

assalamualaikum...

"selamat hari lahir yg ke 53 buat ayah tersayang"
semoga beliau sntiasa mndapat keberkatan drpd Allah
mendapat keampunan serta
mendapat hasanah dunia dan hasanah akhirat!insyallah!
amin..
^_^

Read more...

Friday, October 28, 2011

happy convocation's day!!:)

assalamualaikum dan salam sejahtera!
UiTM di hatiku!
bg aku,UiTM sememangnya pengubah destini anak bangsa!
*yuran pun paling murah!selebihnya kerajaan yg tnggung!
terima kasih buat semua pihak..!:)




27oktober 2011 is my convocation's day!
segala mcm prasaan pun ade!
haha..gembira,sedih,berdebar!bercampur gaul!
thanks to my family coz datang melangkapkan lg hari konvo tu!
dari jauh datang!..mereka dari kelantan ke perak,perjalanan yg memenatkan
manakala kakak aku n abg ipar dr shah alam juge turun perak pd hari itu!
dalam kegembiraan pada hari itu,aku jugak sdih sbb mak dan sumone special xley dtg!
mak xberapa shat..
*nnti aku mmg kena ambik dgree ni..mse tu mak kena dtg!hehe
pastu,si die pulak,xleh dtg sbb die sndiri pun ade rptai tuk knvo..xpelah
maybe next time..:)



ok,lepas tu aku nak ucapkan terima kasih buat my parents!
sebab mereka lah aku berjaya ke tahap ini..(DIPLOMA IN BUILDING SURVEYING!)!step by step!
*insyallah akn melangkah ke peringkat seterusnya!dengan keizinan ALLAH!:)
also to all my sibling,my friends n my lectures bcoz their support and some advice!
thanks a lot to my soulmate bcoz he always be my side whenever i need!
love uols..:-*



okeh!time konvo tu aku xsmpat nk ambik gmbar bnyak sbb ade yg mncemburui aku!
siapa???



MASA!hehe..mmg rushing la aritu..sbb sesi petang
hehe..ambik gmbar pun sket,n xsmpat transfer lagi dr kmera kak aku
*tggu die balik raya nnti




*so gmbr yg aku letak dlm blog ni just gmbr yg aku ambik suke2 je..haha
okeyy la..
sekian..
thanks for rading!
^_^

Read more...

Tuesday, October 25, 2011

forgive me~:'(

assalamualaikum buat semua pembaca
ape aktiviti korang tengahari ni?dah lunch?
hehe,jgn lunch lwat2 ya..mkn itu perlu untuk hidup!

wah,aku sebenarnya xnak tulis pape pun!
just nak
mntak maaf dgn sumone sbb aku dh lukakan hatinya!
dengan kata2 yg kasar dan kata2 yg aku xmaksdkan!
betoll!aku mmg xmaksdkan dgn apa yg aku ckp tu!
mungkin hanya dorongan rasa geram sje
n no more than that!




in da same time,aku berharap yg die mngerti perasaan aku..
mmg perkara tu kcik dan xmnjejaskan apa2 pun..
tapi...mmg aku anti dgn pangilan tu!
harap awk mngerti ya..sy dh jelaskan sebab sy xsuka pnglan tu
dan sy juga harap yang awk fhm nape sy gram2 n mrh2..
^_^




akhr kata,I LOVE N MISS U!
xpernah dan insyallah xakan berubah!percayalah!
maafkan sy..

sekian~



awk baca ni,awk pasti tau,org yg sy maksdkan ialah sape!:)

Read more...

Sunday, October 23, 2011

bunga oh bunga..

assalamualaikum...
dan salam sejahtera.
buat semua pembaca dan blogger sekalian:)
semua mesti sibuk dengan aktiviti masing2 kan?
ok!do ur own!and have fun..
^_^

hari ni aku nak bercerita pasal 'bunga'
bunga bukan sebarang bunga yg aku nak ceritakan
sebut je pasal bunga,mesti korang akn terbayangkan bunga indah yg disedut madunya dgn lebah dan di hingapi rama2 yg cntik kan?:)
hehe,bukan itu yg aku nak citer..



oklah..'bunga'
yg aku mksdkan adalah name manje yg di berikan special tuk kera a.k.a monyet aku!haha..aku mula2 dngar,mmg terkjut dan ase kelakar!
tapi begitulah hakikatnya..ianya peninggalan arwah datuk aku.
dan pastinya arwah lah yg memberikan nama itu untuknya
hehe..sejarah pemberian nama tuk 'bunga' tidak aku ketahui
dan kenapa nama 'bunga' dipilih juga aku tidak tahu
apakah keistimewaannya?biarlah rahsia..haha
okehh!!bukan nak ckp pasal ni..tapi...



nak citer,pasal 'bunga' yg mampu n makan apa shja yg diberikan untuknya
*mmg xbnyak songeh!dan tahu bersyukur..xmcm sesetngah manusia!hehe.mkn pun memilih!
okeyy,pagi td aku bg 'bunga' kueh tepung bungkus dan snek coklat!!
haha..maju x 'bunga' tu?siap mkn snek lagik!
lpas aku bg dia mknan tu sume,dia mcm slalu la,angkt2 kening tnda tgur aku!
n aku?angkat tgan n say hai!haha..ok per!berkomunikasi ngan monyet!
binatang kdg2 lebih mulia dr mnusia..percya x?tgk cth kes buang bayi..stuju?



ok..berbalik pada si 'bunga',lpas kami 'bertegur sapa' die pun makan..
mula2 dia pegang tepung bungkus,then ambik snek lalu koyakkan plastik..
dia makn snek dlu..mmg mcm bndar la kau 'bunga'..
haha..dalm masa die makn tu,mmg aku tersengih sorg je..tgok glagat dia mmg lucu..
okeyy..itu saje yg aku nak citerr..perkara lucu yg mncuit hati aku..hehe
^_^
sekian
thanks for reading!

Read more...

Friday, October 21, 2011

jum memasak..:)

assalamualaikum
semua ngah buat apa?
aku boring sgt la skarang ni
sebab xtau nak buat apa.

dua tiga hari ni aku jadi chef tetap kat umah sendiri
hehe..sume masakan aku main hentam je.(hentam2 pun,jadi jugakk..:P)
dan yg aku terujanya sbab,org yg makan masakan aku ni kata sedap gilerr..
haha,boleh percaya ke?sebab adik aku yg slalu je mengutuk aku tu yg cakap sedap giler..haha
memang kelakar!!!dan rasa susah nak percaya!

tapi mcm mane pun aku xkisah..asalkan mkanan sume tu habis dan tak membazir
ni la peluang aku nak mem'pro'kan diri dlm bidang masakan..cewwah!!
bila aku gtau si dia,si dia pun teruja nak rasa masakan aku..tp takut juga sbb xtau mcm mne
keadaan masakan aku nnti bila aku msak tuk dia..hehe..nak2,tetiba lak xmenjadi mase tu!
hehe,tapi,awk dh pernah cuba masakan sy la masa tu!mehun sup!ingat x??hehe..so mcm mana penilaian awk tuk masakan sy masa tu?*if awk bace entry ni,sila jwb!:P        

pengalaman memasak sendri tnpa bantuan org lain ni mmg best!
tambah best lg,lpas tgok org makan dengan seleranya!
practice make perfect!
okeyy!itu sje tuk hilangkan boring aku mlm ini..:)
hehe..jumpa kita d lain hari..love uols..:))

sekian~
^_^                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              

Read more...

Wednesday, October 12, 2011

sek keb gemang da best!

assalamualaikum dan salam sejahtera buat semua
mlm ni aku sgt hapy!wah sntiasa hapy..hehe..alhamdulillah
bukan apa,aku hapy sgt2 mlm ni sbb aku kontek blik ngn kwn2 aku dulu..
kwn2 SEK KEB GEMANG yg da besstt!
yg superbb!mmg tiada tndingan!

wah,mmg malam ni kami duk gelak2 je kat depan ltop!haha
hilng terbang sgala stress yg mlanda minda
mmg bgus jugak tuk kshtan jntng bila kita hapy n gelak!!
dah lama xjmpa kengkwan..yeah,stelah hmpir 10thun xkntek,
xbrgrau senda,xgosip2 n xsaling mngenakan,mlm ni,mmg bestt gler bila kami berpluang buat smua tu balik!



'makin ramai join,mkn bestt sbnarnya.
tp,mgkin kwn2 yg len  bz or dh tdo..
xpe!len kali ada lagik!
kami sume kpale giler2 n sporting habis la!
sempoi beb!haha..mmg hot lah korang neh!
efah,zaty,matyo!
yg tiga org ni pling bnyak komen
dan mmg sgt2 mngelikan hati msing2 bagai d geletek gtu!
haha



mmg banyak kami borak..
dari satu topik ke satu topik yg lain..bila dh lame xjmpa dan berpluang buat mcm ni
kami blh tahu perkmbngn masing2..hehe..
tetiba je tau ade kwn2 yg dh kwen pe sume..hehe..sweet sgt
stakat ni member superb aku yg dh kwen,shahira n marwan
yg lain akn mengikuti kelak!
jgn lupa jmput aku!aku nak mkn bnyk neh!
smoga pasngn berkwin ni dpt ank cpat2..sbb kmi dh xsbar nk jd aunt n uncle!
ahahaha

alhamdulillah,aku tubuhkan grup sek.keb.gemang(in memory)
khas tuk nk merapatkan aku n kwn2 lame..hasrat n niat tu dh tercpai
moga akan berterusan smpai bila2..
mmg aku susah nak lupakan kenagn kat SKG dlu..
terlmpau bnyak kenangn lalu..wah..mmg sgt hapy!
^_^

free2 nnti boleh la kontek2 korang lg..
pada sume 6B 2002
aku,ipah,zaty,sera,qilah,zana,nabila,farhana,marzilah,idayu,irmalini,aini,ain,laila,laili,dayah,rosnizaira,aishah,hanani,liza,fatehah,farah,azrini,asmahani,syazlini,izzuan,matyo,marwan,cekmin,jusak,hasif,badlisham,hadi J,amri,asyraf,apih,wadi,wari,judin
dan kwan2 yg mungkin aku tak tertulis namanya kat sini,hope kita akan jumpa dalm suasana
6B 2002 suatu hari nnti..insyallah..:))
*tinggi pulak angan2 n harapan aku..hehe..



sekian~~

Read more...

Sunday, October 9, 2011

jum like page ini!!:)

assalamualaikum semua
wah,dh lewat sgt dh ni,tp aku masih belum tido?
hurm,mmg sgt terleka dengan fb dan blog ni
actually aku ngah buat page at fb tuk blog aku ni
link kan blog ke page fb..waa
agak rumit sbb aku survive by myself
huh!mmg skit kepala aku buat
mmg susah jugak la buat tnpa orang ajr ni
ibarat blaja sndiri tnpa lectrer..hehe

aku mmg agk panas dh td sbb xboley lpas aku buat bnyak kali
tapi sifat ingin mecuba sesuatu yg baru dan ingin tgok ape yg akn jd,aku buat jugakk smpai jadi
haha..sgt glerr bila aku pikirkan..
tapi skrg dh berjaya buat!
happy jugak,bkn sbb page tu,tapi sebab at last,aku BOLEH jugak buat!

oleh sbb page aku tu baru,so xde lah yg mngelikenya lg..hehe
sudi2 lah korang mngeLIKEnya sbb susah pyah aku buat
klik DISINI tuk like my page
stiap like korang,mmbuatkan aku happy!cewwah!
haha..ok my friend,love uols



ps:kotak like ni ada sebelah kiri bhgian bawah.entry ni sje je aku tulis sbb page tu aku bru je buat..tq :)

sekian
^_^

Read more...

ku rindukannya~

assalamualaikum dan salam sejahtera buat semua
apa korang buat tengah2 mlm mcm ni?
yg blaja tu,msti ngah study kan?
well,bgus!dan aku pun study jugak!
*hehe,aku skrg ni ngah rehat n tggu konvo,nak stdy pebende?


actually aku sememangnya ambik kptusan nk rest dulu 1sem before aku smbng dgree
hehe,nak rest sgt smpaikan rasa boring yg teramat skrg ni
but seriously!aku mmg rase rindu zaman aku blaja dlu!
sememangnya blaja ni susah,xde yg senang pun,terutamanya cos Building Surveying tapi aku tetap merinduinya
susah tapi agk best la..

tapi,'KATAKAN BOLEH,KAU BOLEH'aku xtahu la nape,skrg ni aku rasa sgt bersemangt utk smbung blaja!
*jgn la mood ni hnya smentara.hope smpai aku abis dgree pun ianya xkan hilang!aku rasa sgt bhgia dan tenang.alhamdulillah..:)

semoga Allah permudahkan segalanya
yang penting semngat yg kuat untuk mnghadapi hari mendatang
terima kasih buat KELUARGAKU,(SI DIA) dan SAHABAT2 yg sentiasa berada di sisiku
semoga kita semua berjaya bersama2
sesungguhnya org yg mendoakan kejyaan dan kebahgiaan saudara seislamnya akan di beri kebahagiaan oleh Allah..Alhamdulillah..:)
sekian
^_^

Read more...

Thursday, October 6, 2011

wahai pendengki~~

assalamualaikum pada semua
hari ni aku nak kongsikan sdikit ilmu,untuk pengajaran kita semua
setelah aku membaca sebuah buku SIRI PENYEJUK HATI/LA TAHZAN- Dr 'Aidh bin Abdulllah Al-Qarni ada 1artikel yg mana aku fikir nak share ngan korang semua.

"sebarkanlah ilmu walau sebaris ayat"

Pendengki Lebih Rendah Daripada Yang Didengki

Kedengkian (hasad) itu seperti makanan masin yg sntiasa merapuhkan tulang. hasad itu juga sperti penyakit kronik yg slalu mrosakkn tubuh secara perlahan-lahan sehingga membusuk! ada ungkapan: "tidak ada yg mnyenangkan dr seorang pendengki,krn ia akn selalu menjadi musuh dlm selimut." ada pula orang2 yg berkata sperti ini: celaka benar seorang pendengki,memulai dengan persahabatan dan mengakhiri dengan pembunuhan."



Sy berusaha mncegah diri saya dan ingin mengajak anda semua agar tidak mengidap penyakit dengki. ini krna sy amat sygkan sy sendiri dan jugak anda sebelum binasa dengan adanya hasd dengki itu dlm diri. ingin tahu kenapa?kerana,dengan dengki itu,kita ibarat memberi mkn kesedihan terhadap daging kita, dan mmberi minum kegelisahn kpda darah kita.



Seorang pendengki itu ibarat org yg mnyalakan pemanggang roti lalu setelah panas ia memasukkan diri sendiri ke dlm pemanggang itu. keresahan,kegelisahan dan kecemasan hidup merupakan penyakit2 yg d lahirkan oleh sifat dengki utk mengakhiri ketenteraman, kesejahteraan dan kbhgiaan hidup. bencana besar yg mnimpa seorng pendengki adalah di sebabkan ia selalu melawn qada Allah,menuduh Allah tidak adil,melecehkan syariat dan mnyeleweng dr ajarn2 yg disampaikn oleh Rasulullah.(pendengki biasanya tidak puas hati tgok org len lbh drpdnya dan tidak bersyukur dgn nikmat yg Allah bg kpdnya..nauzubillah)



seungguhnya kedengkian itu merupakan penyakit yg yidak mendatangkan pahala.seorang pendengki akan selalu berasa panas ketika melihat org lain mendapat kejayaan ataupun kebhgiaan.



Semua org boleh diajak bersahabat KECUALI seorg pendengki. Sebab,seorang pendengki akan selalu membawa kita agar mremehkan nikmat2 Allah,menanggalkan kepribadian baik kita,melepaskan ciri kehormatan kita. Dia akn cuba sedaya upaya menjatuhkan kita dengan apa cara seklipun..Akn tetapi,bukankah kita harus berlindung kpda Allah dr kejahatan seorg pendengki?

seorang pendengki itu juga ibarat seekor ular hitam berbisa yg tidak akn pernah diam sblum ia mnyemburkan bisanya pd tubuh yg tidak berdosa iaitu mgsa dengkinya itu.


Sesungguhnya sy ingtkan anda semua,agar jgn sesekali anda cuba untuk merasa dengki. ia hanya mrosakkn jiwa anda sndri.kpda pendengki,selain skit hati yg anda dpt,dosa pun anda akn dpat..maka bertaubatlah anda..kepada kita semua,berlindunglah kpda Allah agr tidak bergaul dr seorng pendengki,krna Allah yg Maha Pelindung nescaya akan melindungi kita..insyallah..:))
sekian
^.^


Read more...

Wednesday, October 5, 2011

cek hp korang ori ke x!!:P

assalamualaikum dan salam sejahtera
bauat pembaca yg aku sayangi!!cewwah!
aku boring la mlm ni.ape aktivti korang sume?
mlm masih muda kan,xkan dah nak tidur kot..hehe:)

oklah.mlm ni aku just nak share ngan korang mcm mana nak cek hap korg ori ke x?
ha,boleh la orang cuba2..:))

sila lah type kat handfon *#06#
then akan keluar IMEI [ International Mobile Equipment Identity]
semak nombor IMEI handphone korang di kedudukan 7 dan 8
... contoh : 358671017470473...
... kedudukan ke 7 dan 8 ialah ******01*******

utk semak ori ke x handfon tu...let's check it out:
02 or 20 : dari China = LOW QUALITY
08 or 80: dari Germany = FAIR QUALITY
01 or 10: dari Finland = VERY GOOD
00 or 03 or 04: dari kilang asal handphone = BEST MOBILE QUALITY
13 : dari azerbaijan =VERY BAD QUALITY & DANGEROUS FOR HEALTH




hehe..macam mana dengan hp korang?!
hope ori lah ya..
^.^
sekian


Read more...

LELAKI itu yg aku mahu~~

assalamualaikum
apa kaba korg sume?mlm ni aku nak buat entry yg panas xmeletop2!!(haha)
ha,pasal ape?
actually,xla panas dan xjugak meletop!
tumm tobabooo!!
1stly,sory kalau la entry aku mlm ni sgt la membuatkan korg mluat!
haha..tp peduli ape aku kan?ghasak lerr..hehe
bkn ape la kan,mne tau ade yg stalk belog buruk aku ni lantas rase mluat..hihi(mcm la ade yg nk stalk kan..pasan lak kak jah..hihi)
yela...anggap je org yg mluat tu sbb mereka2 cemburu!(ni bkn auta,ni fakta!!)
sometimes,its true okeh!:)






okkeh!jgn melalut panjang sgt!sian org nk bace
*mcm la ade org nak bace..:P..xkesah pun..hehe

"aku sygkan LELAKI itu"
"aku cintakan LELAKI itu"
"rinduku slain ALLAH,RASULL,IBUBAPAKU adalah hanya pada LELAKI itu"
"LELAKI itu lelaki terbaik buat ku"
"LELAKI itu seorg lelaki yg sgt elok pekertinya"
"LELAKI itu sgt sabar melayan karenahku"
"LELAKI itu sentiasa di smpingku saat aku susah dan senang"
"dialah LELAKI impianku"
"terima kasih Ya Allah kerana menganugerahkan LELAKI itu kepada ku"
"semoga Allah memanjang dan mengekalkan jdoh ku dengan LELAKI itu"




AMIN
^_^

ps:kisah di atas adalh sebuah kisah benar yg d alami sendri oleh penulis..hek8..dan LELAKI itu adalah rhsia..doakan kami bhgia selalu..:))




sekian~~

Read more...