my sayang!

tinggalkan link disini lepas follow :)

Sunday, October 30, 2011

apa yang perlu kita lakukan sebelum mnyesal?

assalamualaikum tuk semua pembaca dan juga blogger..
agak pnjang tajuk entry kali ni..
macam nak buat huraian terus kat ctu je..hehe
ok,pada petang yg sgt sejuk ni (sbb ujan) aku nak kongsi bebrapa perkara yg kita 
perlu dan patut lakukan sbelum kita terlambat:)



1.berbaktilah kepada kedua ibu bapa 

ok,ni adalah perkara penting yg mmg kita patut lakukan.jadilah anak yg baik serta sntiasa berbakti kepada kedua ibu bapa kita sebelum mereka pergi mninggalkan kita buat selama2nya. ok,fine,wlupun kita belum bkerja dan masih belajar,kita juga sudah blh mula berbakti dgn cara mringan kan beban mereka sperti mmbantu membuat kerja rumah dan sebgainya.tolong mereka dengan mnggunakan kemampuan yg kita ada.apatah lagi bila kita yg sudah bkerja,bnyak cara utk kita berbakti kpd mereka.jgn pula kita mnyesal hanya apabila stelah kita kehilngan mereka!



2.belajar bersungguh2 sementara masih bergelar student

bila bergelar student,kita stress,kita tnsion tp itu lah masa yg terbaik utk kita berusaha mencapai kejayaan.sebabnya apabila kita berjaya dlm pelajran,maka di alam pekrjaan akan mnjadi snang utk kita..ini sgt sesuai dgn pepatah "bersusah dahulu,bersenang kmudian"..menjadi pelajar yg cmerlang akan membantu kita utk mndapat pkerjaan yg bagus dan di hormati org ramai..




3.jangan sia2kan org yg mnyayangi kita

point ini memberi mksd yg luas.org yg mnyayangi kita mgkin adalah ibu bapa,kluarga,sahabat dan juga kekasih.tetapi apabila dikaitkan dengan "mensia-siakan" ia hanya akn membabitkan antara kita dan sahabat,dan juga antara kita dengan kekasih.ini krna antara kita dan kluarga,tidak akn berpisah terus krna 'air dicncang xakan putus'..jgn kita sia2kan kasih syg yg d berikan mereka kpda kita,sebaliknya hrgai lah mereka sebelum kita kehilngan mereka.



cukup dulu lah 3point aku bg..nnti lain masa aku smbung lagi..
pesanan aku,hargailah org dan masa yg kamu ada..
krna sekiranya kita kehlngn kedua2 bnda ini,kita tidak akn dapat gantinya lagi
sekian 
 thanks for reading!
^_^

2 37 ribu doakan hasanah kurus dan bahagia!:

by Zent October 31, 2011 at 2:21 AM  

Salam kenalan dari shah. Tujuan shah singgah sini sebab nak ajak korang semua join FOLLOWER GIVEAWAY shah yang baru sahaja dilancarkan :)

kalau berminat boleh join di sini ye: http://shah-cyber.blogspot.com/2011/10/giveaway-pertama-sc-di-blog-baru-ni.html



Giveaway: http://shah-cyber.blogspot.com/2011/10/giveaway-pertama-sc-di-blog-baru-ni.html

teratak hati November 1, 2011 at 10:18 PM  

point yg penting...hargailah sementara masih ada kesempatan..

saya tag awak tau:

http://suterasyifa.blogspot.com/2011/11/masa-untuk-membalas-tag.html