my sayang!

tinggalkan link disini lepas follow :)

Thursday, February 16, 2012

kelebihan seorang ISTERI..:)


Untuk isteri2 tersayang diluar sana
Jum kita tgok betapa besar ganjaran Allah kepada kita,wanita yang bergelar isteri
syaratnya hanya perlu TAAT..:)) 


1) “Sekali suami minum air yang disediakan oleh isterinya adalah lebih baik dari berpuasa setahun”. 
 
2) “Makanan yang disediakan oleh isteri kepada suaminya lebih baik dari isteri itu mengerjakan haji dan umrah” 
 
3) “Mandi junub si isteri disebabkan jimak oleh suaminya lebih baik baginya daripada mengorbankan 1,000 ekor kambing sebagai sedekah kepada... fakir miskin”. 
 
4) “Apabila isteri hamil ia dicatitkan sebagai seorang syahid dan khidmat kepada suaminya sebagai jihad”. 
 
5) “Pemeliharaan yang baik terhadap anak-anak adalah menjadi benteng neraka, pandangan yang baik dan harmonis terhadap suami adalah menjadi tasbih (zikir)”. 
 
6) “Tidak akan putus ganjaran dari Allah kepada seorang isteri yang siang dan malamnya menggembirakan suaminya”.
 7) “Apabila meninggal dunia seorang dan suaminya redha, nescaya ia dimasukkan ke dalam syurga”. (Hadis
 Riwayat Tarmizi) 
 
8) “Seseorang wanita apabila ia mengerjakan sembahyang yng difardhukan ke atasnya, berpuasa pada bulan Ramadhan, menjaga kehormatan dirinya dan taat kepada suaminya maka berhaklah ia masuk syurga dari mana-mana pintu yang ia suka”. Dan ingatlah wahai wanita, semua itu terangkum di dalam suatu perkataan iaitu "TAAT"...
 
 
 
 
bila baca smua ni,pasti ramai yang teringin untuk menjadi isteri secepat mungkin..
betapa besar ganjaran yang kita terima di atas ketaatan terhadap suami..
insyallah..semoga kita tergolong dalam golongan isteri yang taat..:)  
^_^
sekian 

Read more...

Monday, February 13, 2012

BERSYUKURLAH

 
sebagai hambaNya yang sentiasa lemah
yang tiada kudrat untuk melakukan sesuatu tanpa keizinan dan pertolongan dariNya
kita wajib bersyukur dengan segala pemberian ataupun khabar gembira yang kita terima
namun sudah lumrah manusia,MUDAH LUPA untuk bersyukur selepas diri merasa bahagia
nauzubillah
semoga kita tidak tergolong dalam golongan itu.insyallah
 



ratap tangis memohon dengan bersunguh2 hanya wujud sebelum mendapatkan sesuatu yang di ingini
namun,setelah Allah bagi apa yang kita hajati,kita tanpa rasa bersalah melupakanNya yang MAHA ESA
patutkah?
berat sangat kah untuk kita mngucapkan syukur dengan kurniaanNya?
tidak susah..
"Alhamdulillah"
dan sujud syukur adalah cara mudah untuk kita mngucapkan syukur selain merasa riak dan takbur diatas kurniaan yang di beri.
 
ayuhlah kawan2,kita bersama2 berubah demi menggapai kejayaan dan kebahagiaan dunia akhirat
walaupun perubahan kecil yang kita cuba lakukan,namun apa yang penting adalah usaha untuk menuju kejayaan abadi.
semoga hari ini lebih baik daripada kelmarin dan esok lebih di sinari mentari berbanding hari ini..:)
insyallah.
 
^_^
sekian, wassalam.. 

Read more...

Sunday, February 12, 2012

valentine's day HARAM


apakah valentine's day?
valentine's day adalah hari berkasih sayang yang mana disambut dipelusuk negara dan terus merebak di Malaysia yang mana kebanyakan penduduknya adalah ISLAM 
seperti yang kita tahu,valentine's day adalah haram disambut kerana sejarahnya sgt bertentangan dengan ISLAM
 
 
 
 Sejarah Valentine
Valentine sebenarnya adalah seorang martyr (dalam Islam disebut ‘Syuhada’) yang kerana kesalahan dan bersifat ‘dermawan’ maka dia diberi gelaran Saint. Pada tanggal 14 Februari 270 M, St. Valentine dibunuh karena pertentangannya (pertelingkahan) dengan penguasa Romawi pada waktu itu iaitu Raja Claudius II (268 – 270 M). Untuk mengagungkan St. Valentine yang dianggap sebagai simbol ketabahan, keberanian dan kepasrahan dalam menghadapi cubaan hidup, maka para pengikutnya memperingati kematian St. Valentine sebagai ‘upacara keagamaan’.
Tetapi sejak abad 16 M, ‘upacara keagamaan’ tersebut mulai beransur-ansur hilang dan berubah menjadi ‘perayaan bukan keagamaan’. Hari Valentine kemudian dihubungkan dengan pesta jamuan kasih sayang bangsa Romawi kuno yang disebut “Supercalis” yang jatuh pada tanggal 15 Februari.
Setelah orang-orang Romawi itu masuk agama Nasrani (Kristian), pesta ‘supercalis’ kemudian dikaitkan dengan upacara kematian St. Valentine. Penerimaan upacara kematian St. Valentine sebagai ‘hari kasih sayang’ juga dikaitkan dengan kepercayaan orang Eropah bahwa waktu ‘kasih sayang’ itu mulai bersemi ‘bagai burung jantan dan betina’ pada tanggal 14 Februari.
Dalam bahasa Perancis Normandia, pada abad pertengahan terdapat kata “Galentine” yang bererti ‘galant atau cinta’. Persamaan bunyi antara galentine dan valentine menyebabkan orang berfikir bahawa sebaiknya para pemuda dalam mencari pasangan hidupnya pada tanggal 14 Februari.
Secara kesimpulannya Valentine Day ini lebih bercorak kepercayaan atau animisme belaka yang berusaha merosak akidah umat Islam dan pada masa yang sama memperkenalkan gaya hidup barat dengan bertopengkan percintaan, perjodohan dan kasih sayang.



 Pandangan Islam
Sebagai seorang muslim tanyakanlah pada diri kita sendiri, apakah kita akan mencontohi begitu saja sesuatu yang jelas bukan bersumber dari Islam?

Mari kita renungkan Hadis Rasulullah s.a.w:
“Barang siapa yang meniru atau mengikuti suatu kaum (agama) maka dia termasuk kaum (agama) itu”.


Firman Allah s.w.t. dalam Surah Al-Imran ayat 85 :
“Barangsiapa yang mencari agama selain agama Islam, maka sekali-sekali tidaklah diterima (agama itu) daripadanya, dan dia di akhirat termasuk orang-orang yang rugi”.


 jadi sebagai umat ISLAM jgn lah kita menyambut valentine's day ini
bukankah lebih elok kita berkasih sayang setiap hari dan bukannya hanya sekali setiap tahun.
jadikan valentine's day ini tidak wujud dan jadikan hari BERKASIH SAYANG SUAMI ISTERI setiap hari.
berkasih sayang antara suami isteri setiap hari,pahala pun dapat..kan?bgusss..hehe
^_^
sekian 
 
 

Read more...

Saturday, February 11, 2012

No More Lies! (wordless Saturday)



for everyone in love and for someone special in my heart
LOVE is not something that u can play with
please appreciate who love u very much 
because after u let them go,u will never get them back! 
 



LOYALTY is an important thing in LOVE
so 
"NO MORE LIES" 
for a good relationship..:)
love u forever and tQ for everuthings
^_^ 

Read more...

Friday, February 10, 2012

DAMIA Sayang Part2



bersambungan entry DAMIA Sayang Part1 aku nak sambung lagi cter pasal budak comell yang aku suka ni.
macam yang di maklumkan dalam entry tersebut,dia adalah ank saudara bf aku.
anak saudara bf aku,anak saudara aku gak,family bf aku,family aku gak..baru lah betol caranya kan?hehe
insyallah kalo ada jodoh xakan kemana..:)
jum doakan kebahgiaan kami ya?agar kamu juga berbahagia nnti..insyallah
 
aku ibarat jatuh cinta pandang pertama bila tngok gambar damia..*wah,mcm cintan plak..hehe
aku makin suka kat mia sbab masa aku jaga dia pun,mmg dia baby yg baik..xnangis,xsuke buat prngai..bila nak susu pun dia blh lg mnta elok2 dgn cara tunjuk botol susu dia..*dia msh blm dapat berckp
mmg aku sukee dan syg damia lah!hehe..apatah mase bergrau,die ktawa trut mnggelikan hati aku..hehe
kuat jugak die tersenyum..makin geram aku kat dia..hehe
tak sabar nak tunggu dia bercakap plak..hehe
 
dan yang paling bestnya,dia selalu mai dekat ngan aku.mcm dia knal2 rapat je ngan aku.
slalu je duduk atas riba aku,minta aku yg dukung,dan selalu landing atas riba aku..hehe..mmg cute lahh mia 
kadang2 bila best je aku dukung,aku nak bg kat pak sdara dia pun dia xnak..wahh,caya lah...hehe
kalah pak sdara dia ngan aku..*encik bf sila jgn marah..:P
 
alaaaa,yang xsyoknya,mia tidoo lamee kat sini tadi..xsempat nak main dgan dia..dia bgn tu,trus aku mndikan dia dan buatkan susu..hehe..lpas siap pkaikan pkaian tu,n main2 kjap,dia pun balik..sob..sob...terkilan sbb tak dpat main lama dengan mia rini..hehe..xpe..bf aku cakp.mggu depan pulak..haha..sian kat kaklong,adik dia ni pandai2 je janji mcm damia tuh dah anak dia sndiri dah..hehe.
sempaat jugak aku snap gambar mia tadi..:))
 +
+
+
 



+
+
+
+
 
 

nanti jumpa lagi ya mia:)
hehe
 
^.^
sekian 

Read more...

Monday, February 6, 2012

Debaran 02/02/2012~


seminggu sebelum tiba hari itu,kawan2 sudah sibuk bertanya itu dan ini.
berkongsi debaran di dalam jiwa bersama sebuah harapan
hatiku berdebar namun aku cuba untuk melupakan sementara hal itu.
hari semakin hampir,kawan2ku msg dan bertanyakan mngenai hari berkenaan
mereka meluahkan rasa seram dan debaran untuk menghadapi hari itu.
dan aku sudah pastinya turut berdebar.namun demi menenangkan kawan2 ku,aku memujuk hatiku sendri agar aku kuat untuk berhadapan dengan debaran tu.dengan itu boleh la aku turut menenangkan mereka dari kerisauan sebuah penantian..:)
 
esok merupakan hari yang kami semua nantikan
02/02/2012
hari apa tu?bukan ari pertunangan or kwen pun
just keputusan permohonan degree je..kiki..:P 
malam sebelumnya agak terasa debarannya.tapi aku still ckp kat diri sendiri "mlm ni tdo lena dulu,esok bgn awal dan redha lah dengan apa yang berlaku"
pagi2 lagi aku bgun dan mnunggu waktu pejabat
pukul 8 pagi waktu pejabat,namun aku cek masih belum keluar keputusannya. 
 +
+
+
+
setiap masa,saat,detik aku cek keputusannya.namun tetap tak boleh.
bila tengahari menjelang,aku fedup dan terus p makan.
tetiba my sis call my mom yang tengah duk kat luar.
ada la jugak aku dengar perbualan mereka dan mnyebut SHAH ALAM!
oh my ALLAH!kptusan degree aku kah?aku dah syak sbb my sis is UITM staff.
she can check about all thing early than others!dlm sistem masih blum bukak sbb announce pukul 5petang pulak keputusan dibuka.*msti orang lain fedup that day sebab dari pagi mencuba tp tetiba pukul 5 plak keputusan dibuka.aku antara yang beruntung sbb tahu awl!ngeee..
 
kepala berpusing sekejap sebab kalau dapat pun bajet Perak je.tmpat diploma aku dulu
jauh lari target dapat SHAH ALAM TERUS!
mmg kena 3kali ganda bekerja keras compare to diploma dulu lah!insyallah!:)
dalam masa yang sama masa tahu result tu,ada jugak aku terkejut,namun tetap bersyukur ke hadrat Ilahi
segalanya telah pun di tentukan..:)
kena buat azam baru dan kena fokus stdy!betolkan niat kerana Allah.
 
petang tu aku pun check sendiri..
Alhamdulillah
^.^
 
 
 sekian..
 
 
 
 
 

Read more...

Friday, February 3, 2012

Qaseh Qaisara~


20Januari 2012
lahirlah puteri sulung sahabatku ::Puan Nurul Shahera Idris::
dari pagi sehingga malam berperang dengan kesakitan itu untuk melahirkan
akhirnya nafas di tarik lega apabila segalanya selesai.
alhamdulillah.keluarlah seorang bayi perempuan yg sangat comel!
Qaseh Qaisara nama diberi.
semoga menjadi penyejuk mata dan hati ibubapa mu bila dewasa nnti.insyallah
 
saat sahabatku di izinkan pulang kerumah,aku masih blm di izinkan Nya untuk terus melawat
ada sedikit keuzuran yang menghalang..maaf ya sera terlambat..hehe
dan peluang untuk melawat itu datangnya hari ini..:)
Qaseh Qaisara masih lmbut/lembik untuk ku pegang
tapi sempat juga aku meribanya tadi sebab kwn aku ltakkn atas ribaku
terus aku panik sebab mmg aku takut untuk pgang baby yg masih baru..maklumlah,xbiasa lagi
namun aku pegang tak lama sebab Qaseh menangis..hehe..*dia ckp org ni xpndai riaba aku ni..hehe
 
tadi lama juga aku borak dengan sahabatku itu.agak lama kami tidak berjumpa
jadi banyak jugak cerita yg hndak di kongsi..:)
sempat aku snap gambar beliau dgn baby gurl nya itu.
soo sweet!:)jum layaann~
 
+
+
+
 
 
lenanya Qaseh Qaisara tdo dalam dakapan ibunya..:)
 
+
+
+
+
 
semoga mnjadi insan yg berjaya dunia akhrat:)
 
+
+
+
+
 
Qaseh Qaisara:)
 
okeey,sekian sudah kisah Qaseh Qaisara:)
nanti bila ada peluang lagi,"aunty" tulis entry pasal Qaseh lagi..hehe
 
^.^ 
 
 
 

Read more...

Wednesday, February 1, 2012

DAMIA Sayang Part1


jenayah pembuangan bayi sekarang semakin menjadi2.
perbuatan manusia yang menyerupai iblis itu tidak boleh dimaafkan lagi.perbuatan itu dianggap sangat kejam!
tidak cukup di buang,dicampaknya bayi yang masih bertali pusat itu sampai hancur lebur!tak sanggup aku nak tengok ataupun dengar berita kekejaman mnusia syaitan ini.
bayi tidak berdosa,kenapa dibuatnya begitu?kerana malu?siapa suruh buat sesuatu tanpa berfikr akan kesan buruk?tahu pun malu,tapi mnyesal kemudian tidak berguna.dan kau tambah lagi dosa dengan membuang bayi.maka jadilah dosa berganda-ganda kau buat.
apa-apa pun semoga kita tidak tergolong dengan manusia yg tidak bertanggungjwab itu!
 
~aku suka baby~
okey,ini kenyataan dan hakikat mengenai aku
aku sememangnya suka baby!sebab bagi aku diorang sgt mulus dan bersih dari segala dosa.
betapa sucinya mereka!:)
dah lama aku xmain dengan baby ni sehinggalah aku berpeluang main dengan anak saudara bf aku!
*xsabar tunggu anak saudara sendiri ni..hehe
 
DAMIA KHALESYA
pertama kali aku tgok dia,gambar yang bf aku send kat hp.tak tahu kenapa aku terus jatuh hati dan kasihkan damia ni..sehinggalah aku bertemu sendiri dengannya masa kenduri mak saudara bf aku.masa tu,first time aku dukung dia hari tu.dan makin kuat kasihku itu slepas aku dukung damia.
sebab bagi aku dia sangattt lah baik sebab xnangis!senyum je..suka aku main2 ngan dia.
balik rumah tu,aku rindu plak kat mia ni.aku tak tau lah kenapa.kasihku tertumpah padanya.hehe
sampai lupa kejap dekat encik bf..erkk,sory ya?jgn jeles dengan si kecik damia..:P..hehe
 
aku meminta encik bf bwak damia datang umah aku.thanks to kak long for the permission.hehe
dari pagi sampai malam damia di rumah aku that day!suka aku main.walaupun aku xpro pun mcm mana nak uruskan baby,aku tetap juga usaha.mandikan,dgn bantuan encik bf,aku suapkan dia makanan,buatkan susu,tidurkan dia dan main2 dengannnya.walaupun badan sedikit penat namun aku tetap hapy!aku tersengih sorang-sorang bila teringat dia senyum dan nak nangis..kamu sungguh comell damia!ada beberapa kping gmbar mia yang aku sempat snap.(boleh aku tengok2 bila aku rindu kat dia..ilang rasa rindu kejap.)
*
*
*
 
comey kan damia!hihi 
 
baliknya damia malam tu,aku dah start rindu balik!huhu.kenapa ni,kuat btol rindukan damia.kasihku tertumpah kat dia.nak buat mcm mana.uda doakan mia terus jadi budak baik dan cerdik bila besar nnti ya?insyallah.hehe..rindu serindu rindunya kat damia.sampaikan lpas dr malam tu,stiap hari aku tanyakan pasal damia kat bf aku.sekali lagik bf aku dilupakan.hek8.
ada juga bf aku usik xnak la bwak damia kalau aku xlayan trus dia..huk8..jgn..bawak damia sekali..i miss her so much!tak sabar nak tunggu sabtu ni.
kalau tak de aral dan kak long bg kebenaran untuk  bawak damia datang sini,kita jumpa sabtu ni yup sayangku damia.hehe..insyallah.
 
sekian
 
^_^ 
 
 

Read more...