my sayang!

tinggalkan link disini lepas follow :)

Saturday, September 10, 2011

ikan masak kicap yg terlampau hitam

assalamualaikum dan salam sejahtera..
nak citer sket..xtau la samada cter aku ni lucu,memalukan ataupun xlucu.haha!!gelak sket bg bergegar kompleks GIANT!!

tadi kak aku ajak la aku masuk dapur n masak same2.(aku p jenjalan kat umah die kat shah alam barang setahun dua..hax2).dan kami pun mulakan dengan kupas bwng dan tumbuk2,sebab sket je nak buat,jd xkisar lah..tumbuk je..hehe..menu yg aku nak masak tu 'ikan masak kicap'..ok,biasalah kan,lpas tu tumis bawang n so on..time tuang kicap dlm kuali,syoknya syoknya matcool aku tuang kicap tu!mmg aku xsedar diri time tu,aku masukkan pulak garam halus(garam halus yg gred pling rendah lah..mmg masin berbndng gram halus gred medium)..lpas tu aku try,mak oi?awat rasa dia lagu ni?mau pengsan aku..haha..lpas tu aku bg la kak aku try,die ckp dgn sgt berterus terangg,MASINNNYAA!!haha..sgt giler dan jatuh maruah aku sbb masak masin dgn jayanya!haha.

alamak!mcm mne ni?aku bertanya cemas..(smbil gelak..haha)..smpat lg aku pk nak modified masakan xmenjadi aku..tambah la air dlm masakan tu dan mask smula..hehe.lpas tu tawakal je..hehe..aku xrisao sgt pun..tp agak riso je..haha..bukan ape,sbb abg ipar aku pun akan mkn skali nnti..hua2...redha jelah aku bila tgok ikan masak kicap aku tu terlampau hitam..hehe

dah siap sume tu,kami bertiga pun makanlah..semua habis..hehe..udang masak merah yg kak aku buat pun habis..so, ikan masak kicap aku tu pun kira ok jelah kan?
haha..belajar dari kesilapan...
ps:time masak jgn duk mngelamun,fokus pd masakan dan buat sesuatu tu biar bersungguh..peace!!^_^

0 37 ribu doakan hasanah kurus dan bahagia!: